Engagera dig i GSektionen!
En guide till att bli sektionsaktiv
Det finns en mängd olika saker att engagera sig i på GSektionen! På denna sida hittar du allt om hur och när du engagerar dig och exakt hur det går till.
Hur kan du engagera dig?
Phadder
Phaddrar stöttar Nollan under mottagningen genom att gå på och själva arrangera aktiviteter. Som phadder bestämmer man själv hur mycket eller lite man vill engagera sig, men det är alltid väldigt kul att vara phadder!
Föreningar
Föreningar samlar GStudenter som är intresserade av en viss aktivitet. Alla GStudenter som vill får vara medlemmar i föreningar och föreningens styrelse väljs av dess medlemmar.
Utskott
Utskott arbetar i nära kontakt med GStyret inom vissa frågor. Man kan sitta i ett utskott under både längre och kortare perioder än ett år, beroende på vad GStyret tycker är lämpligt.
Kommitté
En kommitté är en grupp studenter som har olika åtaganden för att främja nöjesliv och välbefinnandet på sektionen. I en kommitté är man medlem under ett år tills det röstas in nya under ett sektionsmöte.
Organisation och studienämnd
Sektionens organisation består av GStyret, Gloval och andra funktionärer. GS har även en otrolig studienämnd, GSn, som ...
Hur går du med?
Hur du blir aktiv beror på hur du väljs in.
Direkt kontakt
Väljs in av:
Gäller:
Phaddrar
Kort och gott:
GØS skickar ut anmälan under våren, snacka med GØS om phaddring
GØS kommer under våren inför mottagningen börja informera om när och hur du kan anmäla dig för att phaddra, men du kan under hela året kontakta GØS om du undrar något kring phaddring eller tror du kan ha missat anmälan.
Som phadder bestämmer man själv hur mycket eller lite man vill engagera sig. För varje phaddergrupp väljs även tre phadderchefer som har lite extra ansvar under mottagningen.
Gäller:
Föreningar
Kort och gott:
Är bara att kontakta dem för att bli medlem!
För att gå med i en förening eller dess styrelse kan du kontakta föreningen, det vanligaste är att du får gå med i någon chatt eller facebookgrupp. Alla GStudenter som vill får vara medlemmar i föreningar och föreningens styrelse väljs av dess medlemmar.
Hittar du inte en förening du är intresserad av? Det går jättebra att starta en förening via ett sektionsmöte, vill du ha råd och hjälp med detta kan du kontakta GStyret.
Gstyret
Väljs in av:
Gäller:
Utskott
Kort och gott:
Väljs in av GStyret som skickar ut sökformulär i LP1 och LP3
Utskott arbetar i nära kontakt med GStyret inom vissa frågor. Man kan sitta i ett utskott under både längre och kortare perioder än ett år, beroende på vad GStyret tycker är lämpligt. Utskott söks primärt i LP1 och LP3, då GStyret skickar ut vilka utskott som behöver fler medlemmar och tillhörande sökformulär. Men man kan alltid kontakta GStyret och fråga om det finns vakanta platser eller om något utskott kan utökas.
Invalet till utskott sker genom att fylla i ett formulär av GStyret, som sedan väljer in dig på ett vanligt styrelsemöte. Ibland hålls en intervju av GStyret och ibland väljs du enbart baserat på dina svar i sökformuläret. Vill du veta hur invalet fungerar för just dig kontaktar du GStyret.
Sektionsmötet
Väljs in av:
Gäller:
Kommitté, organisation och studienämnd
Kort och gott:
Väljs in på sektionsmöte, kan nomineras av GloVal
Kommitteer, GStyret, Valberedningen, Talmanspresidiet, revisorerna och vissa andra poster har relativt självständigt ansvar för aktiviteter eller frågor på GSektionen. Till dessa väljs man in på ett sektionsmöte av de medlemmar som är med på mötet, och man sitter vanligast i ett år. Det som händer vid ett inval är att sektionsmötet ställer lite frågor till dig och sedan röstar om ifall du ska väljas in till posten. Detta kan verka läskigt, men det går oftast jättebra! Ett tips är att prata med de du aspar hos ifall du undrar hur det kan vara på inval.
Du kan inför sektionsmötet nomineras för en post av valberedningen GloVal. Du blir nominerad genom att gå på intervju hos dem, vilket du kan anmäla dig till genom ett formulär som de skickar ut. GloVal väljer sedan om de nominerar dig baserat på en kravprofil för posten. Vill du inte/missade du att söka via GloVal eller blev du inte nominerad kan du alltid nominera dig själv/någon annan på sektionsmötet, oavsett om det redan är en nominerad person för posten eller inte.
​
Innan invalsprocessen börjar har kommittéer något som kallas aspning där man får träffa de sittande och pröva hur det är att vara med i kommittén.
Invalsprocessen
Gäller för dig som blir invald på sektionsmötet
Inför inval hålls ofta en aspning. Aspningen består av roliga arrangemang där du kan få lära dig mer om hur det är att sitta i kommittén/utskottet samtidigt som du praktiskt får testa på en del av arbetet. Aspningen börjar oftast med ett aspmöte dit du kan gå för att få info om aspschemat. Om du undrar när/hur aspningen är kan du kontakta det organ du är taggad på att aspa!
Det finns inget krav på att aspa för att få söka, och på samma sätt behöver man inte söka för att få aspa. Se det som ett perfekt tillfälle att gå på många, ofta gratis, arrangemang och ha det kul!